Projecten - Reactietest

Test uw eigen reactiesnelheid. Als de LED groen brandt, is de test klaar om te starten. Druk de drukknop in laat hem weer los en de LED zal geel oplichten. Als de LED uitgaat, wordt het spannend. Wacht tot de LED blauw gaat branden en druk dan zo snel mogelijk op de drukknop. De LED zal groen knipperen en in het display verschijnt de reactietijd, tenzij de drukknop is ingedrukt voordat de blauwe LED aanging. Dan knippert de LED rood. Daarna gaat de groene LED weer branden en is de test weer klaar voor gebruik.

Heeft u niet de beschikking over een driekleuren LED, dan kunt u natuurlijk een rode, groene en blauwe LED gebruiken. In plaats van een gele kleur zullen dan de rode en de groene led gaan branden.

Schakeling

Onderdelen

Component Type Aantal
D1, D2, D3 Driekleuren LED 1
R1, R2, R3 470Ω 3
R4, R5, R6, R7 10kΩ 4
T1, T2, T3 BC549C 3
S1 Drukschakelaar Zwart 1
Optioneel
  LCD Display 1

Sketches

In beide onderstaande sketches maken we gebruik van een eenvoudige drukschakelaar met alleen een maakcontact. Om het denderen (zie de sectie over gebruik van drukschakelaars) te ondervangen, wachten we telkens na het indrukken van de schakelaar 100 ms. Daarbij gaan we ervan uit dat het denderen niet langer dan die 100 ms zal duren. Onderstaande sketch geeft de code voor het gebruik van de reactietijdmeter in combinatie met een LCD display. Meer informatie over het aansluiten van een LCD display is te vinden in de sectie over gegevensuitvoer. Om de kleuren te kunnen mengen, zijn de LED's aangesloten op outputs met pulsbreedtemodulatie (PWM). In dit geval zijn dat de pinnen 9, 10 en 11.

Als u niet de beschikking heeft over een LCD display, kunt u de uitvoer ook via de Seriële Monitor. Meer informatie daarover is te vinden in de sectie over gegevensuitvoer.

Bovenstaande sketches zijn compleet en werken zonder aanpassingen als ze gekopieerd worden naar de Arduino ontwikkelomgeving versie 1.0.1.

Eerste publicatie op 23 maart 2013

Laatste modificatie op 27 maart 2013