Gegevensuitvoer

Als we meer informatie naar buiten willen brengen dan aan te geven is door een LED aan te sluiten op een digitale output poort van de Arduino, hebben we twee eenvoudige mogelijkheden. De eerste is het versturen van de output via de USB kabel naar het scherm van de PC. Een leuke bijkomstigheid is dat we vanuit de 'Serial Monitor' (na het starten van de sketch kiezen voor "Seriële-monitor" in het menu "Extra" of gebruik Ctrl-Shift-M), ook gegevens naar de Arduino kunnen sturen. In onze projecten gebruiken we slechts een beperkt aantal functies (available, begin, print, println, read). Zie ook de sketch hieronder. Meer informatie is te vinden op arduino.cc. Uiteraard werkt dit alleen als de Arduino via de USB kabel is aangesloten op de PC.
De andere mogelijkheid is het gebruik van een eenvoudig LCD display. In onze projecten gebruiken we een LCD puntmatrix module met twee regels van 16 tekens zonder verlichting van Conrad. Let er wel op dat op dit display standaard geen headers gemonteerd zijn. Maar die zijn er gelukkig makkelijk en snel op de solderen op de voor of achterzijde van de printplaat. Wij hebben ervoor gekozen om geen headers maar 'male connectors' te gebruiken. Afhankelijk van de gewenste montage kan gekozen worden uit bijvoorbeeld een haakse of een rechte variant.

Alleen de aansluitingen aan de onderzijde worden gebruikt en de nummering van de aansluitingen staat op de printplaat en is aan de voorzijde van links naar rechts: 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 16, 15. De aansluitingen hebben de volgende betekenis waarbij de grijze aansluitingen in onze projecten niet gebruikt worden:

No.SymbolFunction
1VssGnd, 0V
2Vdd+5V
3V0LCD Drive
4RSFunction Select
5R/WRead/Write
6EEnable Signal
7DB0Data Bus Line 0
8DB1Data Bus Line 1
9DB2Data Bus Line 2
10DB3Data Bus Line 3
11DB4Data Bus Line 4
12DB5Data Bus Line 5
13DB6Data Bus Line 6
14DB7Data Bus Line 7
15A4.2V for LED
16KPower Supply for LED 0V

De V0 aansluiting wordt aangesloten op de slede van een potentiometer die tussen de 5V en de GND staat. Afhankelijk van de stand van de potentiometer kan het display leeg blijven of helemaal zwart zijn. Ergens daartussen is een stand waarin het display goed leesbaar is. Een potentiometer van 10kΩ voldoet bij ons prima.

Onderstaande sketch schrijft de tekst "Hello world" op de eerste regel van het display en "Output" op de tweede regel.